Praktijk voor CranioSacraal- & Integrale Manuele Therapie
Ineke Slagter

Visceraal Therapie bestaat uit gerichte manuele technieken, die het herstel van een normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de inwendige organen ondersteunt.

Visceraal betekent letterlijk ‘de ingewanden betreffend’. Dat betekent echter niet dat de therapie zich beperkt tot behandeling van de ingewanden, maar dat de mens als een geheel van alle structuren en processen wordt beschouwd. Binnen het menselijk lichaam zijn alle verschillende structuren verbonden door bindweefsel. Deze bindweefselverbindingen zorgen naast de stevigheid juist ook voor de beweeglijkheid van alle verschillende onderdelen. Het is dus zeer belangrijk dat het bindweefsel vrij kan bewegen. Door verklevingen - ontstaan na operaties of ontstekingen - vermindert de beweeglijkheid van de organen en verbonden structuren. De verminderde beweeglijkheid kan ook andere oorzaken hebben, soms duidelijk aanwijsbaar, zoals een verkeersongeval of een bevalling, maar is soms minder makkelijk te herleiden.

Een voorbeeld: de nieren zitten met bindweefsel vast aan het middenrif. Bij elke ademhaling beweegt de nier samen met het middenrif 3 tot 4 centimeter op en neer. Doordat de ademhaling gemiddeld 20.000 keer per dag plaatsvindt, legt elke nier ongeveer 700 meter per dag af. Als deze beweeglijkheid verstoord raakt - bijvoorbeeld door verklevingen als gevolg van een nierbekontsteking - dan kunnen er op den duur klachten ontstaan van de structuren die verbonden zijn met het bindweefsel rondom de nieren, zoals de spieren in de onderrug, het bekken en de heup.

Behandeling

Het doel van de behandeling is om de beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de organen en andere structuren te optimaliseren. Binnen de viscerale therapie wordt nooit met apparatuur gewerkt. Alleen met de handen kan het beste worden vastgesteld waar en welke weefsels ‘vast’ zitten. Het weefsel dat ‘vast’ of gespannen is, wordt weer beweeglijk gemaakt met gerichte, specifieke handtechnieken. De behandeling geeft een directe verbetering van functie en beweeglijkheid van deze structuren om zo een optimale balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, zodat klachten verminderen of in zijn geheel verdwijnen. (zie klachten)