Praktijk voor CranioSacraal- & Integrale Manuele Therapie
Ineke Slagter

CranioSacraal Therapie is een zachte manuele therapie. Het doel is ontspanning te bewerkstelligen in het cranio-sacraal systeem.

Het CranioSacraal systeem

Het cranio-sacraal systeem strekt zich uit van de botten van de schedel (craniale deel) tot aan de botten van het bekken (sacrale deel) en bestaat uit vliezen (membranen) en hersenvloeistof (liquor), die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Het buitenste harde hersenvlies heet de dura mater, een belangrijke structuur waar we mee werken. Deze dura zorgt er onder andere voor dat hersenvloeistof, waarin de hersenen en het ruggenmerg als het ware ‘drijven’ niet weg kan lekken

De hersenvloeistof heeft als belangrijkste taak om de hersenen steeds van voeding te voorzien, maar zorgt ook voor de opvang van schokken. Ook zijn alle structuren in het lichaam direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kun je zien als een soort laken dat de schedel, ruggenmerg, organen, botten, spieren, gewrichten, bloedvaten en de zenuwen omhult. Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt juist ook voor de beweeglijkheid. Spanningen in het bindweefsel kunnen klachten veroorzaken op veel plaatsen in het lichaam.

Het CranioSacraal ritme

Binnen het cranio-sacraal systeem neemt de hoeveelheid hersenvloeistof via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor drukverschillen ontstaan. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische bewegingen van de schedelbeenderen. Dit noemen we het cranio-sacraal ritme, welke door een ervaren therapeut overal op het lichaam gevoeld kan worden. Het ritme geeft informatie over het functioneren van het cranio-sacraal systeem. Als dit systeem goed functioneert, heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling en de werking van de hersenen en zenuwen. Een verstoring binnen dit systeem kan tot een breed spectrum van klachten leiden. (zie klachten)

Behandeling

De cranio-sacraal therapie gaat ervan uit dat het lichaam een eenheid is en zich richt op het zelfgenezend vermogen ervan. Met zachte manuele technieken wordt het gehele lichaam structureel en systematisch beoordeeld en behandeld. Door deze behandeling worden verstoringen van het cranio-sacraal ritme en het bindweefsel hersteld, zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer in gang gezet wordt.

Door de behandeling van de gespannen gebieden en door uw eigen invoelend vermogen kunnen snelle of geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Het kan zijn dat u in bepaalde gebieden warmte of kou, spanning of ontspanning voelt of er komen herinneringen boven die gepaard kunnen gaan met het vrijkomen van emoties.

Ook kan het zijn dat uw lichaam tijdens de behandeling spontaan bepaalde houdingen inneemt of bepaalde bewegingen uitvoert. Dit proces wordt Somato-Emotional-Release genoemd. Sleutelwoorden hierbij zijn begrip, respect en aandacht van mij als uw begeleider. Soms vraag ik naar datgene wat u waarneemt of voelt. U bepaalt zelf of u daarover iets wilt zeggen of niet.

Om uw lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling zal de behandelfrequentie niet hoog zijn. Deze bepalen we samen in overleg.